“Hee pap, net een klein ongelukje gehad met mijn telefoon. Dit is even mijn nummer waar ik tijdelijk op te bereiken ben.” Van zo’n onschuldig appje zou je verwachten dat er geen kwaadwillende gedachten achter zitten, maar vaak is dit juist het begin van een zogenaamde WhatsAppfraude. WhatsAppfraude-incidenten, een vorm van fraude-incidenten waarbij criminelen zich voordoen als een bekende en vragen of je geld kan overmaken, zijn de afgelopen jaren vervijfvoudigd. Maar wat doen criminelen met deze illegale verkregen bedragen? € 30.000,- storten op een bankrekening plaatst toch wat vraagtekens bij de financiële instellingen. In onderstaande blog staat het fenomeen witwassen, ofwel het maskeren van illegale geldsommen, verder uitgelegd.
Stel je voor, je hebt een familielid die zijn brood verdient door middel van het verkopen van drugs en je hebt besloten om voor hem te werken. Uiteindelijk heb je €10.000,- in contanten verdiend aan deze illegale activiteiten. Je hebt besloten om een nieuwe auto aan te schaffen, maar je kan moeilijk met een koffer vol bankbiljetten bij de autodealer aankomen. In Nederland moeten namelijk alle transacties van meer dan 10.000 euro met contant geld gemeld worden bij de financiële waakhond via het Centraal Meldpunt Nederland. Betekend dit dan dat criminelen altijd hun geld onder de matras moeten stoppen en niks uitgeven?
Deze vraag moet ontkennend worden beantwoord, nu criminelen er vaak in slagen om de illegale verkregen geldsommen te besteden zonder dat er bewezen kan worden dat de verkrijging van het geld illegaal was. Dit fenomeen heet ook wel witwassen en wordt tot op heden nog door zoveel mensen en bedrijven gedaan dat het voor de politie onmogelijk is geworden om bij iedere melding in te grijpen.
Witwassen bestaat voornamelijk uit drie fasen:
- De plaatsingsfase: In deze fase wordt het illegaal verkregen geld in het legale financiële verkeer gebracht. Denk hier bijvoorbeeld aan WhatsAppfraude, waarbij de crimineel door middel van een tikkie geld ontvangt van het slachtoffer door zich voor te doen als een bekende die geld nodig heeft.
- De versluieringsfase: In deze fase wordt er met het geld zó geschoven van bankrekening naar bankrekening totdat het voor de autoriteiten niet meer mogelijk is om de herkomst ervan te traceren. Hoe ingewikkelder de geldstromen, hoe beter.
- De integratiefase: In deze fase is het illegaal verkregen geld geïntegreerd in het legale financiële systeem. In deze fase zit de rechtvaardigingsfase verwerkt. De rechtvaardigingsfase is het proces om een schijnbare legale herkomst te geven aan de geldsommen.
Maar witwassen gebeurt echt niet alleen binnen de criminele kringen. Er is ook sprake van witwassen wanneer iemand een hypotheek voor een huis aanvraagt op basis van vervalste documenten, of wanneer iemand een auto koopt met geld dat hij heeft verdiend met zwart werken. Dit laat zien dat witwassen, hoewel de meeste mensen weten dat dit strafbaar is, door iedere persoon kan worden gedaan en vele vormen kan aannemen.
Allemaal leuk en aardig dus, maar netjes is het niet. Ook kan je er een flinke straf voor krijgen. Bij eenvoudig schuldwitwassen is de maximumgevangenisstraf maar drie maanden. Word je verdacht van gewoontewitwassen dan is de maximumgevangenisstraf opeens 8 jaar.
Moet u voorkomen wegens het witwassen van geld of goederen? De strafrechtspecialisten van Berte Advocaten hebben ruime ervaring met strafzaken op het gebied van witwassen.