Procederen tijdens de corona epidemie

In verband met de maatregelen die getroffen zijn om de corona-epidemie te bestrijden zijn de rechtbanken (nagenoeg) volledig gesloten.

Sommige procedures gaan door maar worden niet op een zitting bij de rechtbank in een zittingszaal behandeld. Ons kantoor heeft een aantal voorgeleidingen bij de Rechter-Commissaris gedaan.

Bij een voorgeleiding bij de Rechter-Commissaris (vaak afgekort als RC) wordt een oordeel gegeven op de door de Officier van Justitie ingediende de vordering inbewaringstelling, een verzoek om het voorarrest met  in de meeste gevallen 14 dagen te mogen verlengen.

Deze procedures worden nu met een video verbinding gevoerd waarbij de advocaat dan meestal met zijn cliënt(e) op het politiebureau zit.  In een geval vanuit een cel waarbij de stoel van de advocaat in kwestie tegen die van de 13jarige cliënt aan stond omdat het anders niet paste. Dan voel je je als advocaat wel erg in het nauw gedreven.

Vreemdelingenbewaringszaken, wanneer een vreemdeling vast zit om uitgezet te worden, worden bij de rechtbank Den Haag volledig schriftelijk gevoerd waarbij de advocaat en de IND digitaal de stukken indien en op elkaars stellingen kunnen reageren.

Bij de Kinderrechter, waar een verzoek om gesloten uithuisplaatsing was ingediend werd de zitting telefonisch gevoerd waarbij gebruik gemaakt werd van een conference call.

Wij kijken uit naar de heropening van de rechtbanken!

nl_NL