Wetsvoorstel KOA; de oplossing voor matchfixing?

Sporters die worden omgekocht om opzettelijk een wedstrijd te verliezen, een wereldwijd fenomeen in de sportwereld. Ook in Nederland draaien de nieuwsberichten over matchfixing de laatste tijd op volle toeren.

Bij matchfixing gaat het om het manipuleren van een bepaalde sportwedstrijd, door geld te betalen aan een of meerdere spelers door een bepaalde partij, de matchfixer, welke partij baat heeft bij de gemanipuleerde uitslag. Dit voordeel betreft meestal een groot geldbedrag voor de matchfixer door online te ‘in te zetten’ op de gemanipuleerde uitkomst.

Matchfixing is moeilijk te bewijzen. Tuchtrechtelijk gezien kunnen sportbonden sancties opleggen zoals een boete aan of schorsing van de speler. Sportbonden hebben weinig tot geen opsporingsmiddelen om zeker te zijn van matchfixing.

Strafrechtelijk gezien is er geen specifieke wet omtrent matchfixing. Matchfixing zou kunnen vallen onder artikel 326 Strafrecht (oplichting). Wil het Openbaar Ministerie iemand vervolgen voor oplichting dan is een vorm van opzet vereist. Voor het vervolgen van een persoon voor matchfixing moet aangetoond worden dat een speler opzettelijk anders heeft gespeeld door bijvoorbeeld opzettelijk een bal door te laten. Het Openbaar Ministerie krijgt op grond van de huidige wetgeving, het bewijs voor matchfixing moeilijk rond, nu moeilijk te bewijzen valt dat een speler opzettelijk anders heeft gespeeld.

Het nieuwe wetsvoorstel zou ervoor moeten zorgen dat het makkelijker is om iemand voor matchfixing strafrechtelijk te vervolgen. Dit betreft de modernisering van de Wet op kansspelen (Wok), namelijk de Wet kansspelen op afstand (Koa). Hiermee wordt het aanbieden van online sportweddenschappen onder strikte voorwaarden gereguleerd en de bevoegdheden van de Kansspelautoriteit bij het tegengaan van matchfixing worden versterkt. Na de inwerkingtreding worden aanbieders van sportweddenschappen onder andere verplicht tot het instellen van een systeem dat verdachte gokpatronen die kunnen duiden op matchfixing herkent.  

Met het instellen van deze nieuwe wet (de wet Koa) wordt er door de sportbonden, de kansspelenaanbieders en de opsporing-/ rechtshandhaving meer samengewerkt in de aanpak tegen matchfixing.

De advocaten van Berte Advocaten volgen de huidige ontwikkelingen met betrekking tot matchfixing op de voet. Heeft u te maken met een verdenking van matchfixing of wenst u over dit onderwerp meer informatie neem dan gerust contact op met ons kantoor!

nl_NL