hammer, horizontal, court

De avondklok: hoe werkt dat juridisch?

Vanaf afgelopen zaterdag heeft iedereen die zich in Nederland bevindt ermee te maken: de avondklok. Concreet houdt de avondklok in dat niemand zich tussen 21:00 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends op straat mag bevinden, tenzij diegene in een uitzonderingssituatie verkeert. Wanneer iemand toch binnen deze uren buiten is, zonder geldige reden, volgt er een boete van €95,-.

Op elke regel zijn uitzonderingen. De uitzonderingen op de avondklok zijn voor mensen die naar buiten moeten omdat dit noodzakelijk is.

Voor volgende uitzonderingsgronden geldt dat u moet bewijzen dat u buiten bent:

  • vanwege een uitvaart;
  • voor werk;
  • in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie;
  • om een examen of tentamen af te leggen binnen een MBO-, HBO- of WO-opleiding;
  •  omdat je bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma op bijvoorbeeld de televisie of de radio.

Dit betekent u moet kunnen aantonen met bijvoorbeeld brieven, e-mails of rouwkaarten dat u écht buiten op straat moet zijn.

Bovendien moet u ook een ingevuld formulier Eigen Verklaring avondklok bij u hebben. Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een door uw werkgever getekende Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. Deze formulieren, zijn te downloaden vanaf de website van de Rijksoverheid.

Maar wat nou als u dit formulier opzettelijk verkeerd invult? Dan zal er sprake zijn van valsheid in geschrifte. Over het algemeen wordt valsheid in geschrifte zwaar bestraft. Zo heeft de Rechtspraak in haar oriëntatiepunten voor meerderjarigen een taakstraf van 25 uur of een geldboete van €125,- als uitgangspunt genomen. Omdat valsheid in geschrifte een misdrijf betreft, volgt er ook een aantekening op de justitiële documentatie, in de volksmond het strafblad genoemd.

nl_NL