(T)OM-zitting

Bij lichtere vergrijpen kan de officier van justitie besluiten om u niet naar de strafrechter te sturen, maar zelf met u in gesprek te gaan over het strafbare feit. Dit gebeurt tijdens een zogeheten OM-zitting wat staat voor Openbaar Ministerie zitting. Hierbij mag u een advocaat meenemen.

De officier van justitie spreekt met u over het strafbare feit en welke straf daarvoor aldus de officier passend zou zijn. De officier doet u vervolgens een voorstel. U kunt dan (samen met uw advocaat) besluiten of u het wel of niet eens bent met het voorstel van de officier. Als u het voorstel van de officier van justitie accepteert, hoeft u niet meer voor de strafrechter te verschijnen.

De straf die door de officier van justitie wordt opgelegd, wordt wel geregistreerd op uw justitiële documentatie, ook wel strafblad genoemd. Het is daarom verstandig om voorafgaand aan de OM-zitting een advocaat te raadplegen.

Heeft u een oproeping ontvangen of heeft u een strafvoorstel van de officier van justitie geaccepteerd en bent u het er toch niet mee eens, neem dan gerust contact met onze strafrechtspecialisten op om te bekijken welke mogelijkheden u nog heeft.

nl_NL